№ |
Тема уроку |
Дата |
|
Тема 1. Теорія будови органічних сполук. (1 год ) |
1 СЕМЕСТР |
1 | Теорія як вища форма наукових знань. Теорія хімічної будови органічних сполук О. М. Бутлерова. Розвиток і значення теорії будови органічних сполук. Життя і діяльність О.М.Бутлерова. | |
Тема 2. Вуглеводні ( 10 год) |
||
1 | Класифікація вуглеводнів. Взаємозв’язок між вуглеводнями. | |
2 | Утворення ковалентних карбон-карбонових зв’язків у органічних сполуках. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону. Одинарний, подвійний і потрійний зв’язки. Основні характеристики ковалентного зв’язку: довжина, енергія, полярність, просторова напрямленість. | |
3 | Насичені вуглеводні.Загальна формула алканів. Структурна ізомерія. Залежність фізичних властивостей алканів від складу і хімічної будови молекул. Поняття про конформації. Систематична номенклатура. | |
4 | Хімічні властивості алканів: повне і часткове окиснення, хлорування, термічний розклад, ізомеризація. Механізм реакції заміщення. Поняття про циклопарафіни (циклоалкани). | |
5 | Етиленові вуглеводні. Гомологічний ряд етилену, загальна формула алкенів. Структурна і просторова (цис-, транс-) ізомерія етиленових вуглеводнів, номенклатура. | |
6 | Хімічні властивості алкенів: повне і часткове окиснення, приєднання водню, галогенів, галогеноводнів, води, полімеризація. Правило В.В.Марковникова. Механізм реакції приєднання за подвійним зв’язком. | |
7 | Ацетиленові вуглеводні. Гомологічний ряд ацетилену, загальна формула алкінів. Структурна ізомерія, номенклатура алкінів. Хімічні властивості: повне і часткове окиснення, заміщення, приєднання водню, галогенів, галогеноводнів, полімеризація. | |
8 | Бензен як представник ароматичних вуглеводнів, його склад, хімічна, електронна, просторова будова молекули, фізичні властивості. Хімічні властивості бензену: повне і часткове окиснення, приєднання, заміщення. | |
9 | Застосування вуглеводнів. Поняття про хімічні засоби захисту рослин, їх вплив на довкілля. | |
10 | Розв’язування розрахункових задач на виведення молекулярної формули газуватої речовини | |
Тема 3. Природні джерела вуглеводнів та їх переробка (1 год) | ||
1 | Природний і супутній нафтовий гази, їх склад, використання . Нафта. Склад, властивості нафти. Основні процеси переробки: перегонка, крекінг. Застосування нафтопродуктів. Детонаційна стійкість бензину. Кам’яне вугілля, продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування. Охорона навколишнього середовища від забруднень при переробці вуглеводневої сировини та використанні продуктів переробки. | |
Тема 4. Оксигеновмісні сполуки (10 год) |
2 СЕМЕСТР |
|
1 | Спирти. Насичені одноатомні спирти. Ізомерія, номенклатура насичених одноатомних спиртів. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів. Хімічні властивості спиртів: повне і часткове окиснення, дегідратація, взаємодія з лужними металами, галогеноводнями. | |
2 | Багатоманітність спиртів. Етиленгліколь, гліцерол. Застосування спиртів. Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини. | 13.01. |
3 | Фенол, його склад, будова. Фізичні властивості фенолу. Хімічні властивості: взаємодія з натрієм, розчином лугу, бромною водою, ферум(Ш) хлоридом. Взаємний вплив атомів у молекулі фенолу. Застосування фенолу. Охорона навколишнього середовища від промислових відходів, що містять фенол. | |
4 | Альдегіди. Склад, хімічна й електронна будова альдегідів. Функціональна альдегідна група. Ізомерія, номенклатура альдегідів. Фізичні властивості. Хімічні властивості альдегідів. Реакції окиснення і відновлення. Добування оцтового альдегіду. Застосування мурашиного, оцтового альдегідів. | 20.01. |
5 | Карбонові кислоти. Насичені одноосновні карбонові кислоти. Фізичні властивості. Номенклатура. Хімічні властивості: електролітична дисоціація, взаємодія з металами, лугами, солями, спиртами | |
6 | Кислотність карбонових кислот, її залежність від складу і будови. Взаємний вплив карбоксильної і вуглеводневої груп. Багатоманітність карбонових кислот. Застосування карбонових кислот. | |
7 | Естери. Жири. Мило. Реакція естерифікації. Склад, хімічна будова естерів. Гідроліз естерів. Застосування естерів. | 27.01. |
8 | Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів. Мило, його мийна дія. Відомості про синтетичні мийні засоби, їх значення. Захист природи від забруднення синтетичними мийними засобами. | |
9 | Вуглеводи. Глюкоза. Будова глюкози як альдегідоспирту. Циклічна форма глюкози. Хімічні властивості глюкози: повне і часткове окиснення, відновлення, взаємодія з гідроксидами металів, бродіння (спиртове і молочнокисле), естерифікація. Застосування глюкози, її біологічне значення. | 3.02. |
10 | Короткі відомості про фруктозу, рибозу та дезоксирибозу. Сахароза, її склад, будова. Хімічні властивості: гідроліз, утворення сахаратів. Крохмаль. Будова крохмалю. Хімічні властивості: гідроліз (кислотний, ферментативний), реакція з йодом. Біологічне значення крохмалю. | |
11 | Целюлоза. Будова целюлози. Хімічні властивості: окиснення, гідроліз, естерифікація, термічний розклад. Застосування целюлози та її похідних. Поняття про штучні волокна на прикладі ацетатного волокна. | |
Залік | 10.02.12 |