Закінчується другий місяць осені. Підходить до завершення перша чверть навчального року. Учням 3-Б класу можна поділитися своїми досягненнями з читачами нашої рубрики. Нещодавно діти провели презентацію свого проекту “Чому потрібно берегти хліб?”
Здавалося, про користь цього продукту, його важливу роль в житті людини, про бережливе ставлення до нього знаємо багато. Але учням захотілося більше дізнатися про історію відкриття хліба, як людство навчилося із зернин виробляти борошно і випікати хліб. Дуже змістовними, цікавими і захоплюючими розповідями нас порадували Даня Ганаженко, Аня Телявська, Арсеній Зуров, Настя Бородіна.
В своєму проекті Даня Ганаженко разом із батьками дослідив історію виникнення хліба. Виявляється, що ще з кам’яного віку людство вживає хліб. А випікати справжні хлібини почали єгиптяни ще в часи будівництва пірамід. Та найголовніше в проекті Дані те, як він з мамою зробив розрахунок скільки хліба викидалось би учнями в нашій початковій школі, якщо кожен учень викидав би в день 10 грамів хліба. То за тиждень це буде 5 кілограмів 40 грамів, в місяць – 21 кілограм 600 грам , а за рік – 262 кілограми 800 грамів. А це 525 батонів або 350 буханців українського хліба. А така неповага до хліба, в будь-які часи, прирівнюється до найстрашнішої образи.
Дуже хочеться відмітити цікавий проект Ані Телявської. Вона не тільки розповіла про довготривалий важкий процес вирощування зерна і отримання борошна, але й разом із мамою випекла святковий коровай. Показала весь процес випікання хліба в українській печі за участі своєї прабабусі (фотоальбом). Також Аня склала акровірш про хліб:
Хіба це залежить від нього?
Літом, зимою, восени, весною
І годує, і виховує людину,
Багато щастя принесе й дитині.
З давніх часів до нас дійшли прислів’я та приказки про значущись хліба в житті людини: “Хліб усьому голова”. “Не шуба гріє, а хліб”. “Без праці хліб не родить.”
Розповіді про хліб з великим інтересом прослухали учні 2-х класів. На завершення презентації діти із задоволенням з’їли святковий коровай.